Itzinya Amersfoort

Eenmanszaak of BV kiezen?

18 aug 2021

Ben jij nieuw in Nederland en als vluchteling gekomen en vind je het lastig om de eerste stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten? Eén van de keuzes die je moet maken als je een bedrijf start in Nederland is de rechtsvorm, zoals een eenmanszaak of BV. In dit artikel lees je de verschillende mogelijkheden en de voor- en nadelen.

Als je in Nederland onderneemt dan wordt er van je verwacht dat je je bedrijf registreert. Je doet dat bij de Kamer van Koophandel. Het leuke is dat je zelf je bedrijfsnaam kunt kiezen, het lastige is dat je een rechtsvorm moet kiezen. Er zijn verschillende rechtsvormen in Nederland, zoals eenmanszaak, BV, VOF, CV, Maatschap, enzovoorts. 

De meeste startende ondernemers in Nederland kiezen voor een eenmanszaak of een BV. De belangrijkste verschillen tussen een eenmanszaak en een BV zijn op het gebied van:

  • Hoe lastig het is en wat het kost om op te richten en te onderhouden
  • Juridische aansprakelijkheid voor jou als persoon
  • Belastingvoordelen die je als startende ondernemer hebt
  • De manier waarop je salaris aan jezelf betaalt

Oprichting eenmanszaak en BV

Het oprichten van een eenmanszaak is eenvoudiger en goedkoper dan een BV. Dat komt vooral omdat je voor een BV een akte van een notaris nodig hebt. Zo’n akte kost meestal tussen € 600 en € 1.000. Verder betaal je bij zowel de eenmanszaak als de BV eenmalig een inschrijfvergoeding aan de Kamer van Koophandel, dat is een bedrag van ongeveer € 50.

De oprichting van een eenmanszaak is dus goedkoper en eenvoudiger. Verder ben je met een BV verplicht om ieder jaar een jaarverslag te maken. Het jaarverslag is een samenvatting van hoe het met je bedrijf is gegaan. Bij een eenmanszaak kun je ook een jaarverslag maken, maar dan doe je het vooral voor jezelf. Met een BV ben je verplicht om ieder jaar een samenvatting van het jaarverslag aan de Kamer van Koophandel te sturen. Het laten maken van zo’n jaarverslag door een boekhouder of accountant kost geld. Je moet denken aan een bedrag van tussen de € 800 en € 2.000 per jaar, afhankelijk van de grootte van je bedrijf en hoe netjes je zelf je boekhouding van je bedrijf hebt bijgehouden.

Verschil in aansprakelijkheid tussen eenmanszaak en BV

Bij een eenmanszaak ben jij als ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor wat er in je bedrijf gebeurt. Je bent dus persoonlijk aansprakelijk voor schulden van je bedrijf, maar ook in het geval van bijvoorbeeld schadeclaims. Ook je partner kan mede-aansprakelijk zijn voor schulden, afhankelijk van of je op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen bent getrouwd of welke voorwaarden jullie hebben opgesteld bij jullie geregistreerd partnerschap.

Een BV kun je zien als een eigen juridische entiteit. Daardoor is de BV aansprakelijk voor schulden en bij schadeclaims. Behalve als aangetoond kan worden dat jij als bestuurder de BV niet goed hebt bestuurd. Bijvoorbeeld doordat je expres afspraken hebt gemaakt waarvan je wist dat de BV die niet kon nakomen.

Bij een eenmanszaak loop je als ondernemer eventueel samen met je partner meer risico. Daar staat tegenover dat je een aantal belastingvoordelen hebt.

Belastingvoordelen startende ondernemer

Bij een eenmanszaak is er geen onderscheid in het vermogen van het bedrijf en dat van jou als ondernemer (privé). Dat betekent dat je inkomstenbelasting betaalt over de winst van je bedrijf. Je kunt echter als startende ondernemer de eerste 3 jaar gebruik maken van bepaalde voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Als je met je eenmanszaak nog niet zoveel winst maakt, en dat is in de eerste jaren meestal nog niet het geval, dan kan dit erg gunstig zijn.

In de StartUp Academy adviseren wij ondernemers die een eenmanszaak starten om een deel van de omzet te reserveren voor de betaling van de inkomstenbelasting die je in het jaar erna moet doen. Het is verstandig om hierover advies te vragen aan je boekhouder of accountant, maar denk aan ongeveer 40% van de omzet. Je kunt dit zelf reserveren op een spaarrekening, of alvast maandelijks aan de Belastingdienst betalen door een voorlopige aanslag inkomstenbelasting  te vragen.

Bij een BV betaal je vennootschapsbelasting over de winst en eventueel dividendbelasting over het deel van de winst dat je aan de aandeelhouders betaald.

Salaris aan jezelf betalen als ondernemer

Omdat bij een eenmanszaak het vermogen van je bedrijf en van jou als ondernemer als één wordt gezien kun je zelf bepalen welk deel van de winst in je bedrijf je aan jezelf (privé) betaalt als salaris. In het geval van een BV is een veel gekozen constructie dat je zelf in loondienst bent van je eigen BV. Je boekhouder of accountant houdt dan een loonadministratie voor je bij en stuurt je iedere maand een salarisafschrift (loonstrookje) dat je gebruikt om jezelf een salaris te betalen. Je hebt in dat geval echter wel te maken met iets dat de Belastingdienst het gebruikelijk loon noemt. Dat is het salaris waarvan de Belastingdienst vindt dat een eigenaar van een bedrijf minimaal zou moeten verdienen. Dat is een bedrag van ongeveer € 47.000 per jaar.

Je kunt jezelf minder salaris betalen, maar je betaalt wel altijd inkomstenbelasting over het gebruikelijk loon, ook al betaal je jezelf per jaar minder salaris.

Kan ik medewerkers in dienst nemen in een eenmanszaak?

Veel startende ondernemers vragen zich af of ze medewerkers in dienst kunnen nemen in een eenmanszaak. Ja, dat kan, want een man in eenmanszaak verwijst naar het eigendom en niet naar het aantal mensen dat in het bedrijf werken.

Kun je de keuze voor een rechtsvorm nog veranderen?

Zeker. Het is mogelijk om na een tijdje over te stappen van eenmanszaak naar BV.

Hoe kan ik het beste een rechtsvorm voor mijn bedrijf kiezen?

Het is misschien nog best lastig om de juiste rechtsvorm te kiezen. In ons trainingsprogramma voor migrant-ondernemers, de StartUp Academy, helpen we je graag om goed na te denken over de verschillende onderdelen van je bedrijf en hoe dat je keuze voor een bedrijfsvorm kan bepalen. 

Veel ondernemers in Nederland kiezen ervoor om te starten met een eenmanszaak, omdat de kosten beperkt zijn en je in de eerste jaren kunt profiteren van verschillende belastingvoordelen. Na een paar jaar verwacht je dat je bedrijf wat groter wordt, wil je misschien kapitaal van buiten het bedrijf aantrekken of nemen de risico’s toe. Je hebt dan waarschijnlijk voldoende omzet in je bedrijf om de wat hogere kosten voor het voeren van de administratie te kunnen dragen.

Het is echter verstandig om een boekhouder of accountant in te schakelen die je helpt om de gevolgen van de keuze voor een eenmanszaak of bv op het gebied van vooral belasting uit te rekenen. Zo kun je zelf de voor jou beste keuze maken.