Aziza wil een schoonmaakbedrijf starten

Aziza, alleenstaande Marokkaanse moeder van zoontje van 6 jaar, is ontzettend blij dat ze terecht is gekomen bij Itzinya. Zelf zegt ze erover: ‘Ik had een idee, maar wist helemaal niet waar ik moest beginnen. Itzinya heeft mij echt geholpen om een eigen weg te vinden. Ik leerde alles over het opstarten van een eigen bedrijf, wat ik hiervoor helemaal niet wist.’ Aziza heeft stap voor stap geleerd hoe ze haar onderneming kan beginnen.

Aziza’s verhaal

Aziza, alleenstaande Marokkaanse moeder van zoontje van 6 jaar, is ontzettend blij dat ze terecht is gekomen bij Itzinya. Zelf zegt ze erover: ‘Ik had een idee, maar wist helemaal niet waar ik moest beginnen. Itzinya heeft mij echt geholpen om een eigen weg te vinden. Ik leerde alles over het opstarten van een eigen bedrijf, wat ik hiervoor helemaal niet wist.’ Aziza heeft stap voor stap geleerd hoe ze haar onderneming kan beginnen. ‘Itzinya was echt een goede ervaring. Ik heb mijn businessplan geschreven en weet nu wat ik nodig heb’.

Zowel in Marokko als in Nederland heeft Aziza niet stil gezeten. In Marokko is ze werkzaam geweest als boekhouder voor een internationaal bedrijf, nadat ze hiervoor een studie had gevolgd. Daarna heeft ze gewerkt als klantservicemedewerker voor een Vlaams callcenter. Toen ze in Nederland aangekomen was, moest ze samen met haar zoontje helemaal opnieuw beginnen. Er borrelde een verlangen om een eigen onderneming te starten, dus is Aziza aan de slag gegaan met een online cursus van NHA voor het opstarten van een eigen bedrijf. Door persoonlijke omstandigheden heeft ze dit niet af kunnen ronden, maar kwam ze wél in contact met Itzinya.

Van haar coach heeft Aziza vooral nieuwe ideeën gekregen. Zij heeft haar bijvoorbeeld in contact gebracht met iemand die ook een eigen schoonmaakbedrijf heeft. Naast de lessen van haar coach, vertelt ze dat ze ook veel geleerd heeft van de andere deelnemers van de StartUp Academy. ‘Tijdens de trainingen konden we onze ervaringen en ideeën delen. Hierdoor heb ik ook veel geleerd van de andere deelnemers. Iedereen was heel behulpzaam. Voor mij, als alleenstaande moeder zonder familie in Nederland, was dit echt geweldig. Het was dan ook het meest bijzondere moment dat we allemaal ons certificaat kregen en via Zoom een feestje hebben gevierd!’

De volgende stap

Aziza vertelt vastberaden en enthousiast wat haar plannen zijn. ‘Ik wil een schoonmaakbedrijf starten, voor bedrijven. Ik kan goed schoonmaken en ik hou van schone dingen. In mijn eigen land liep ik altijd met een doekje eerst alles te poetsen als ik in het openbaar reisde bijvoorbeeld. Daar komt eigenlijk mijn idee vandaan.’ Door alle lessen bij Itzinya heeft Aziza haar plan steeds verder uit kunnen werken en ontdekt welke kanalen ze kan gebruiken om te communiceren met klanten en leveranciers. Ze denkt nu na over een platform voor mensen die schoonmaker zijn en zo samen te werken. Voor Aziza is het belangrijk dat ze zelf kan bepalen hoe ze haar werktijden inricht, vanwege de zorg voor haar zoontje. ‘Ik wil voor mezelf werken, zodat ik ook zelf kan bepalen wanneer ik werk.’