Itzinya Amersfoort

Hoe start je een bedrijf als je een uitkering hebt?

24 feb 2022

In praktijk kan het lastig zijn om werk te vinden nadat je een verblijfsvergunning in Nederland hebt gekregen. Naast dat je moet wennen aan een nieuwe omgeving, moet je ook de taal leren. Werk vinden kan dus best een grote uitdaging zijn. Helemaal als je een ondernemend persoon bent en veel liever een eigen bedrijf wil starten dan ergens in loondienst te gaan. In dit artikel kun je lezen wat je zou kunnen doen als je een bedrijf wil starten terwijl je een uitkering hebt!

Maak een goed ondernemingsplan 

Het is belangrijk dat je een goed ondernemingsplan maakt voordat je start met een eigen bedrijf. Dat begint bij het bedenken van je business  model: hoe gaat je bedrijf geld verdienen. Daarna ga je dat business model testen, door met je toekomstige klanten en partners in gesprek te gaan en onderzoek te doen. Hierdoor is de kans groter dat je een goede start maakt met je bedrijf. In het artikel Hoe maak je een  ondernemingsplan (link) lees je er meer over. Het financiële plan is een onderdeel van je ondernemingsplan. Daarin staat welke inkomsten en uitgaven je bedrijf gaat hebben, welke spullen je in het begin nodig hebt om te starten en hoeveel die spullen gaan kosten. 

In onze Startup Academy leer je hoe je je businessmodel maakt en test. Ook leer je hoe je daarna in verschillende stappen je bedrijf  start en hoe het werkt met administratie, verzekeringen, belastingen en andere praktische dingen. Een ondernemingsplan maak je in de eerste plaats voor jezelf. Door alle ideeën en plannen die je hebt op te schrijven help je jezelf om je idee concreet te maken.

Ga naar de gemeente met je ondernemersplan

Als je een getest ondernemingsplan hebt dan ga je naar de gemeente. Want als je zonder toestemming van de gemeente een bedrijf start terwijl je een uitkering hebt dan wordt je uitkering direct gestopt. Als je zelf direct inkomsten hebt uit je bedrijf dan hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, maar meestal heb je in het begin nog weinig inkomsten. Daarnaast is het fijn om te weten dat als het toch niet lukt met je bedrijf, je weer een uitkering kunt aanvragen.

Hoe kan de gemeente helpen bij het starten van een bedrijf? 

Bedenk van tevoren goed wat je aan de gemeente wilt vragen voor het starten van je eigen bedrijf. Misschien wil je alleen maar toestemming vragen om je bedrijf te starten. Maar je zou ook aan de gemeente kunnen vragen of je je uitkering nog even mag behouden tot het moment dat je echt inkomsten hebt in je bedrijf. Zo kun je op een ontspannen manier je bedrijf opbouwen. Je zou ook de gemeente kunnen vragen of ze je geld willen lenen voor het startkapitaal dat je nodig hebt om je bedrijf te starten. Sommige gemeenten doen dit en soms tegen goede voorwaarden. Houd er wel rekening mee dat het krijgen van een lening van de gemeente vaak een stuk langer duurt dan het krijgen van een lening van een investeerder of een bedrijf dat leningen verstrekt. Het is dus belangrijk dat je een heel duidelijk en goed idee hebt om te presenteren bij de gemeente. De gemeente wil zien dat je een compleet ondernemersplan heb met je business model, financieel plan en jouw persoonlijk ervaring en motivatie.

BBZ [besluit bijstandverlening voor zelfstandigen]

In Nederland heb je met je eigen gemeente contact over je uitkering.  Je hebt daar waarschijnlijk al een contactpersoon. Bespreek met je  contactpersoon dat je een bedrijf wilt starten. Je wordt nu waarschijnlijk doorverwezen naar de afdeling BBZ van de gemeente. Je kunt ook zelf direct contact opnemen met BBZ in jouw woonplaats. De afdeling BBZ wil graag jouw ondernemingsplan zien. En wil van je weten welke uitgaven je privé hebt, bijvoorbeeld hoeveel je uitgeeft aan huur, boodschappen, enzovoorts. Waarschijnlijk willen ze je ook spreken om meer te horen over je plan om een bedrijf te starten. Daarna zal de Gemeente je aanvraag om met behoud van uitkering een bedrijf te starten beoordelen.