Itzinya Amersfoort

Startkapitaal vinden om je bedrijf te starten

18 aug 2021

Ben jij als vluchteling naar Nederland gekomen en vind je het lastig om de eerste stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten? Misschien weet je niet waar je als migrant-ondernemer startkapitaal vindt in een land dat je nog niet zo goed kent. En hoe werkt dat met het lenen van geld voor het starten van je bedrijf of winkel in Nederland? In dit artikel lees je hoe je de start van je bedrijf kunt financieren.

Heb je wel startkapitaal nodig?

In de Itzinya StartUp Academy, het trainingsprogramma voor migrant-ondernemers, leren we je om je bedrijf te starten volgens de Lean StartUp methode. Kort samengevat betekent die methode dat je klein begint en de risico’s zo klein mogelijk houdt. Dus in plaats van het huren van een bedrijfsruimte voor meerdere jaren en het aannemen van medewerkers bij de start van je bedrijf proberen we je methodes aan te leren om met de kleinst mogelijke versie van je product of dienst te beginnen (dat heet een MVP). Eén van de voordelen is dat je daardoor minder of geen startkapitaal nodig hebt. En dat als je eenmaal wel geld wilt lenen om je bedrijf te laten groeien je aan jezelf, een investeerder of een bank kunt bewijzen dat je bedrijfsidee echt werkt.

Hoeveel startkapitaal heb ik nodig?

Als je besloten hebt dat je startkapitaal nodig hebt dan is het belangrijk om te berekenen hoeveel je nodig hebt. Dat doe je door een financieel plan van je startup te maken. Daarin reken je uit wat je moet aanschaffen om je bedrijf te starten, voorspel je hoeveel inkomsten je krijgt en wanneer je die krijgt en moet je natuurlijk niet vergeten dat je als ondernemer ook belasting moet betalen. In onze StartUp Academy leer je hoe je een goed financieel plan maakt.

Misschien weet je als nieuwe ondernemer in Nederland nog niet precies hoeveel en wanneer je belasting moet betalen. In ons artikel over belasting voor ondernemers lees je daar meer over. Het is niet ongebruikelijk dat je een startkapitaal nodig hebt minimaal € 20.000, maar hoe minder je nodig hebt hoe beter natuurlijk.

Op welke manier kan ik startkapitaal krijgen?

De meeste ondernemers krijgen een startkapitaal doordat ze geld lenen. Bijvoorbeeld van familie, vrienden of een bank. Over dat geld betaal je rente en iedere maand betaal je een deel van het geleende geld terug. Meestal betaal je 8 – 10% rente per jaar over het bedrag dat je hebt geleend. Denk er ook aan dat, afhankelijk van de juridische entiteit die je hebt gekozen, je persoonlijk aansprakelijk kunt zijn voor deze lening. Meer hierover in ons artikel over de voor- en nadelen van een eenmanszaak of bv.

Een andere manier is dat je een deel van je bedrijf weg te geven in ruil voor aandelenkapitaal. Een investeerder koopt hiermee een deel van jouw bedrijf en het geld dat de investeerder betaalt komt in je bedrijf en gebruik je om je bedrijf te starten. Meestal kies je dan een BV als bedrijfsvorm. Het lastige is dat als je bedrijf nog niet is gestart de waarde van je bedrijf en daarmee ook van het deel dat de investeerder koopt lastig te bepalen is. Denk er ook aan dat als de investeerder mede-eigenaar is van het bedrijf hij ook mede-beslisser is. Maak hierover samen goede afspraken, voordat je gaat starten. Die afspraken noem je een aandeelhoudersovereenkomst.

Lees meer over de eenmanszaak en BV in ons artikel over bedrijfsvormen. Er zijn meer manieren om startkapitaal te krijgen, maar een lening en aandelenkapitaal zijn de meest voorkomende manieren om startkapitaal te krijgen om je onderneming te starten.

Bij wie kan ik geld lenen voor mijn bedrijf?

Familie en vrienden

Om startkapitaal voor de start van je bedrijf te lenen is het logisch om eerst te beginnen bij familie en vrienden. Zij kennen jou en ze weten of het verstandig is om geld aan jou te lenen. Bespreek ook het scenario dat het niet goed gaat met de start van het bedrijf. Als je bedrijf ophoudt te bestaan en je de lening niet kunt terugbetalen, houdt daarmee ook de relatie met je familielid of vriend op te bestaan? Maak in alle gevallen goede afspraken door een leningsovereenkomst op te stellen, waarin je opschrijft hoeveel je leent, hoeveel rente je betaalt en hoe je het geleende bedrag terugbetaalt. Meestal leen je van familie en vrienden bedragen tot € 15.000.

Bank

Een bank is een logische plek om een lening te krijgen voor de start van je bedrijf. Er zijn verschillende grote banken in Nederland, veel MKB-ondernemers gaan naar Rabobank, ING of ABN Amro. Het voordeel van een lening van een bank is dat het wat anoniemer is dan een lening van een familielid of vriend. Het nadeel is dat een bank vaak voorzichtig is met het geven van leningen aan starters. Als starter leen je bij een bank meestal bedragen tot ongeveer € 50.000.

Microkrediet

Een microkrediet is een lening van een bank die ook sociale doelen heeft. Daardoor krijg je bij een microkredietbank soms wat makkelijker en sneller een lening voor je startkapitaal dan bij een bank. In Nederland gaan veel ondernemers naar Qredits of BridgeFund voor een microkrediet. Een microkrediet is meestal een bedrag tot ongeveer € 35.000.

Angel Investors

Angel investors zijn particuliere investeerders, vaak zelf ook ondernemer, die goed letten op jouw talent als ondernemer en meestal niet veel tijd nodig hebben om te beslissen of ze iets in jou en jouw bedrijfsidee zien. Je kunt profiteren van hun kennis en netwerk, maar vaak hebben ze een duidelijke mening over jou en je product of dienst en daar moet je tegen kunnen. Als je wilt weten hoe een business angel denkt kijk dan eens naar een aflevering van de Dragons’ Den.

Een angel investor wil graag bewijs zien dat je bedrijfsidee al werkt en is meestal meer geïnteresseerd in het geven van een lening of kopen van aandelen in je bedrijf om groei mogelijk te maken, maar als je een bedrijfsidee hebt dat veel potentie heeft en je hebt kennis van de markt dan kan een angel investor ook geïnteresseerd raken in het financieren van je bedrijf in de startup fase.

Via de gemeente

Als je op dit moment een uitkering hebt en je wilt je bedrijf starten dan kun je bij de gemeente waar je woont een krediet (lening) aanvragen. Dat heet BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). Het voordeel hiervan is dat je vaak kunt starten en je nog (een deel van) je uitkering krijgt tot het moment dat je voldoende inkomen uit je bedrijf haalt. Het nadeel van het krijgen van een lening via de gemeente is dat het vaak lang duurt voordat de gemeente een beslissing heeft genomen. In Amersfoort kun je contact opnemen met het Team Zelfstandigen van de Gemeente Amersfoort.

Andere manieren om je startup te financieren

Er zijn meer manieren om aan startkapitaal te komen, zoals crowdfunding of subsidies. In onze StartUp Academy hebben we een sessie waarin je meer te weten komt over de verschillende mogelijkheden.

Hoe kan ik meer leren over het financieren van mijn startup?

De Itzinya StartUp Academy is een trainingsprogramma voor migrant-ondernemers. Er zijn verschillende sessies waarin je hulpmiddelen leert gebruiken die je kunt toepassen op je eigen bedrijfsidee. Zoals het Business Model Canvas, waarmee je op een visuele manier je bedrijfsidee in kaart brengt. Of het doen van research naar de behoeftes van je klant. Zo ga je van een bedrijfsidee naar een onderbouwd ondernemingsplan en heb je een goed verhaal als je op zoek gaat naar startkapitaal.

De Itzinya StartUp Academy wordt meerdere keren per jaar georganiseerd. Lees meer over deze training voor migrant-ondernemers.