Itzinya Amersfoort

Zonder geld je eigen bedrijf starten

23 aug 2021

Het is iets waar veel toekomstige ondernemers tegenaan lopen. Het lijkt wel alsof je om een eigen bedrijf te starten geld nodig hebt. En zeker als je als vluchteling naar Nederland bent gekomen dan is de kans groot dat je weinig geld hebt. Geld lenen voor je startkapitaal? Best spannend, want het starten van een bedrijf is een onzekere stap. In dit artikel lees je meer over Lean Startup, een manier van denken die we je in de Itzinya StartUp Academy proberen aan te leren en die je helpt om je eigen bedrijf te starten zonder geld.

Waarvoor heb je geld nodig?

Iedere ondernemer heeft weer een eigen bedrijfsidee en het is sterk afhankelijk van je bedrijfsidee waar je geld voor nodig hebt als je start. Vaak denk je aan het huren van een winkel of kantoor en daarvoor heb je geld nodig. Soms moet je apparatuur of gereedschap aanschaffen. Of heb je geld nodig om jezelf een salaris te kunnen betalen zolang je nog geen inkomsten hebt. Daarom gaan veel ondernemers bij de start van hun zaak op zoek naar startkapitaal. Maar dat is niet altijd nodig.

Hoe start je een bedrijf zonder geld?

De ondernemers die meedoen met de ondernemerstraining van Itzinya leren we de Lean Startup-methode aan. Deze methode is ontwikkeld door Eric Ries en beschreven in zijn boek The Lean Startup. Kort samengevat betekent dat dat je klein begint, je eerste idee en alle aannames die je doet over je business model test, daarvan leert en in verschillende stappen steeds meer bewijs hebt voor jezelf (maar ook voor anderen) dat het bedrijfsidee dat je hebt echt gaat werken. Je ontwikkelt je MVP, de kleinst mogelijke versie van je product of dienst. En dat is het moment dat je van je potentiële klanten hoort dat het product of de dienst die je wilt gaan leveren echt waarde gaat brengen.

De stap om dan dat product of die dienst aan die eerste potentiële klanten te gaan leveren is niet meer zo groot. Bovendien is het een MVP, een minimale versie van je product of dienst, dat hopelijk makkelijk te maken en te leveren is. Zo krijg je als ondernemer je eerste omzet van je eerste klanten en die kun je gebruiken om je bedrijf verder te ontwikkelen. Zo gaat de ontwikkeling van je product of dienst ongeveer gelijk op met de groei van je startup en de hoeveelheid kapitaal die je nodig hebt om je bedrijf te laten functioneren.

Gereedschappen, grondstoffen of andere middelen die je nodig hebt om je eerste product of dienst te maken en te leveren kun je misschien wel uitgesteld betalen, zodat je eerst omzet hebt en daarna pas de kosten om die omzet te kunnen maken hoeft te betalen. Of huren, leasen of tweedehands aanschaffen. En ook al kun je misschien niet helemaal starten zonder geld, de hoeveelheid startkapitaal die je nodig hebt kun je meestal flink verminderen door klein te beginnen en stap voor stap je bedrijf te laten groeien, op basis van bewijs dat je business model echt werkt..

Waarom zou ik mijn bedrijf starten zonder geld?

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan het starten van je bedrijf zonder geld. Allereerst houd je de risico’s beperkt. Het starten van een bedrijf brengt risico’s met zich mee en door klein te starten houd je de risico’s ook klein. Stel daarom grote investeringen in geld en tijd zo lang mogelijk uit of probeer ze helemaal te voorkomen. En mocht je toch in gesprek gaan met investeerders, banken of andere partijen over startkapitaal of groeikapitaal dan heb je een veel beter verhaal. Je kunt vertellen dat je echte klanten hebt die willen betalen voor jouw echte product of dienst.

Zijn er ook nadelen aan het starten van het bedrijf zonder startkapitaal?

Het belangrijkste nadeel is dat de groei van je bedrijf in het begin wat langzamer zal gaan. Maar als je je bedrijf vergelijkt met een plant, die er wat langer over doet om te groeien en daardoor de tijd heeft om stevigere wortels te ontwikkelen, dan is dat misschien helemaal niet zo erg. Want zoals stevig gewortelde planten beter tegen droogte, wind en andere tegenslag kunnen, zo houden bedrijven die stevig geworteld zijn ook het beter uit als het later even tegen zit.

Een ander nadeel is dat je waarschijnlijk tijdens de start van je bedrijf nog ergens anders aan het werk bent om in je eigen inkomsten te voorzien. Dat geeft natuurlijk afleiding en zorgt ervoor dat je je nog niet helemaal kunt richten op je eigen bedrijf.

Waar kan ik meer leren?

In de training van Itzinya besteden we uitgebreid aandacht aan Lean StartUp en nemen we je mee in de manier waarop je een MVP ontwikkelt van jouw product of dienst. Dat helpt je om je eigen bedrijf te starten zonder geld zolang je niet heel zeker bent van de slagingskans van je startup. En dat is wel zo plezierig als je als migrant naar Nederland bent gekomen en vanuit een onzekere situatie weer iets nieuws probeert op te bouwen.