Ahmad begint een pizzeria

Ahmad, afkomstig uit Iran, woont inmiddels 5 jaar in Nederland en spreekt bijna vloeiend Nederlands. Zelfs zo goed dat hij een pre-bachelor voor social work heeft afgerond en was begonnen aan een hbo opleiding. Helaas lukte het door de corona-omstandigheden niet om dit zelfstandig voor te zetten, maar hierdoor is Ahmad wel op een heel ander spoor gekomen. Namelijk: een eigen pizzarestaurant!

Ahmad’s verhaal

Ahmad, afkomstig uit Iran, woont inmiddels 5 jaar in Nederland en spreekt bijna vloeiend Nederlands. Zelfs zo goed dat hij een pre-bachelor voor social work heeft afgerond en was begonnen aan een hbo opleiding. Helaas lukte het door de corona-omstandigheden niet om dit zelfstandig voor te zetten, maar hierdoor is Ahmad wel op een heel ander spoor gekomen. Namelijk: een eigen pizzabakkerij! Ahmad vertelt graag over zijn plannen en is blij met de hulp die hij vanuit Itzinya heeft gekregen. “Ik wíl graag een eigen onderneming beginnen, maar ik ken het bedrijfsleven in Nederland niet goed genoeg. De trainingen bij Itzinya hebben mij alles geleerd over wetgeving, de bedrijvenmarkt en alle regels in Nederland, maar ook in de wereld.”

In zijn eigen land was Ahmad ook een ondernemer. Hij had voor 12 jaar zijn eigen bedrijf in mobiele telefonie. Toen hij naar Nederland kwam, wist hij dat hij ook in Nederland een eigen onderneming wilde starten. “Ik wil een eigen onderneming zodat ik mijn eigen ideeën kan uitvoeren”, zegt Ahmad. Om de Nederlandse taal en cultuur goed te leren heeft Ahmad verschillende werkervaringen opgedaan in Nederland voordat hij op het idee kwam om een cursus te doen voor pizzabakker. Bij de Pizza Academie heeft Ahmad alles geleerd over zelf deeg en de beste pizza’s maken. Hij is op de academie nog steeds actief als vrijwilliger.

Ahmad vertelt over zijn specialiteit: “Ik heb geleerd om pizza te maken van volkoren meel. De meeste pizzeria’s maken pizza van wit meel, maar het volkoren meel is veel gezonder en lekkerder. Ik laat mijn deeg 48 uur rijzen, daardoor is het veel beter. Het meel komt uit Italië en nu bestel ik het nog via de pizza academie. Als ik mijn eigen onderneming heb, wil ik het zelf importeren vanuit Italië.” Ahmad wil niet alleen pizza’s verkopen, maar hij wil ook dat zijn bedrijf een plek biedt aan andere nieuwkomers. “Ik zou graag willen dat andere nieuwkomers de kans krijgen om te leren, zoals ik dat heb gekregen bij de organisaties waar ik heb mogen werken”.

Itzinya is op het pad van Ahmad gekomen door een goede tip van een vriend. Hij heeft Ahmad ook geholpen om zijn ondernemingsplan te ontwikkelen. Bij Itzinya heeft hij dit verder uit kunnen werken. Ahmad vertelt dat hij veel geleerd heeft tijdens de trainingen. Bijvoorbeeld over de manier waarop je je eigen onderneming kunt testen door middel van het Business Model Canvas. “In mijn eigen land gaat het allemaal veel anders. We beginnen gewoon en kijken dan hoe het loopt. Bij Itzinya heb ik geleerd dat het belangrijk is om eerst een duidelijk plan te maken en te kijken of het werkbaar is”.

De volgende stap

Op dit moment heeft Ahmad zijn ondernemingsplan klaar en is hij op zoek naar een pand in Leusden. Hij wil beginnen met afhalen en bezorgen, en hoopt dit later uit te kunnen bouwen naar een echte pizza bakkerij waar iedereen welkom is om de lekkerste pizza van Leusden te komen eten. Daarnaast wil Ahmad ook workshops gaan geven, zodat anderen het ook kunnen leren. Hij hoopt een businesspartner of investeerder te vinden, want hij kan eigenlijk niet wachten om te beginnen! Bekijk hier de video waarin Ahmad vertelt over zijn plannen!

IRAN

Iran

Iran is een etnisch divers Islamitisch land in Zuid-West Azie, omringd door bergen. Er wonen zo’n 83 miljoen mensen in dit theocratisch georganiseerde land, met als officiële taal Farsi. Iran is de op 5 na grootste olieproducent ter wereld en bevat de op 4 na grootste voorraad ruwe olie.

Er wonen ruim 35.000 Iraniërs in Nederland.