Van telefoonwinkel tot pizzabakker

Dit is een transcriptie van aflevering #1 van de podcast Migrantondernemers vertellen. In deze aflevering wordt de Iraanse ondernemer Ahmad Sharhani geïnterviewd. Hij startte in 2022 Pizzeria Amoroso in Amersfoort. Je leest hieronder het hele interview. Je kunt de aflevering natuurlijk ook beluisteren. Het interview is gedaan door Marjon Snel. Opname en mixage door Ronald Koops.

Ahmad
Ik ben gewend als ik iets wil doen, dus ik kijk 1, 2, 3, tak, tak, tak, doe ik dat. Maar hier praten mensen heel veel. Praten veel, maar uiteindelijk doen heel goed en precies. Wij zijn snel, maar de risico is hoog om fouten te gaan. Ik ben niet gewend met geduld.

Ahmad
Ja, het is eigenlijk een papierland en wij zijn dat niet zo gewend.

Marjon
Dit is een podcast van Itzinya. Itzinya versterkt migrantondernemers door training, mentoring en inspirerende netwerkevenementen. Zo komt het talent van ondernemende nieuwkomers tot zijn recht in Nederland. Dit is aflevering 1. Van telefoonverkoper tot pizzabakker.

Marjon
Mijn naam is Marjon Snel en in deze aflevering maak je kennis met Ahmed. Hij was ondernemer in Iran en had een telefoonwinkel, maar hij liet zijn land en gezin achter omdat hij moest vluchten. Uiteindelijk kwam hij min of meer toevallig in Nederland terecht, maar moest heel erg wennen aan onze cultuur. Met hulp van Itzinya lukte het hem een eigen onderneming te starten in Amersfoort. Een pizzeria met op dit moment maar liefst 7 man personeel die als bezorger werken en in Amersfoort en omstreken zijn pizza’s bij de klant thuis bezorgen.

Marjon
Na het verhaal van Ahmed maak je kennis met Gertjan van Itzinya Amersfoort. Hij begeleidt Ahmed en zal straks reflecteren op zijn verhaal. Want welke lessen kunnen Nederlandse ondernemers leren van migranten-ondernemers? En wat kunnen zij betekenen voor statushouders? Dat hoor je straks.

Marjon
Maar eerst terug naar Ahmed en zijn pizzeria in Amersfoort.

Ahmad
Dat is onze bakruimte. Hier is de tafel. Hier openen we het deeg. Dan komt het deeg hier op de tafel. Dat is de opzetvitrine.

Marjon
Het is een drukte van belang in de keuken en het ruikt heerlijk naar pizza en oosterse geuren. Welkom bij Amoroso Pizzeria in Amersfoort. Specialist in gezonde pizza’s met een echte Italiaanse bodem, gecombineerd met originele smaken vanuit het Midden-Oosten. En zijn eigen favoriete pizza, Pizza Tamari, met typisch oosterse ingrediënten, zoals dadel en granaatappel. Ingrediënten die hij kent van zijn moeder. Een vrouw waar hij respect voor heeft.

Ahmad
Toen ik klein was, we hadden een heel moeilijk leven. Omdat mijn vader was dood en ik zit met mijn moeder en nog drie, twee broers en een zus. Dus mijn moeder moest heel hard werken. Hele dagen, uiteindelijk kreeg ze twee handjes dadels. En zij maakt met die dadels voor de kinderen een lekkere broodje. Dus ik heb dat recept gepakt. Het is een recept van mijn moeder. Ik was in mijn land ook een ondernemer. En ik wilde hier in Nederland ook als ondernemer beginnen met mijn eigen werk.

Marjon
Bakte je ook pizza’s in Iran?

Ahmad
Nee, ik had een ander werk in Iran. Maar daar werkte ik voor mezelf. Ik was eigen baas. Ik had daar een winkel voor de mobiele telefonie.

Marjon
Mobiele telefonie? Dat is iets heel anders dan pizza’s.

Ahmad
Ja precies, maar dat wilde ik niet meer doen. Dus ja, de idee van pizza was toevallig eigenlijk. Er is een stichting in Utrecht die een opleiding regelt en dat is gratis. Je kan daar de opleiding volgen tot pizza bakker. Dus ik wilde die kans pakken.

Ik woon precies zes jaar in Nederland. Door de omstandigheden moest ik mijn land uitlaten en vluchten. Mijn bestemmingsland was niet Nederland. Toevallig ben ik in Nederland en ik ben tevreden eigenlijk. Eigenlijk hebben mij heel veel mensen geholpen.

Ik woon zelf in Leusden. In Leusden heb ik een paar vrienden. Die hebben mij geholpen en door die mensen heb ik kennis gemaakt met Itzinya. Itzinya is een stichting die helpt ondernemers, die nieuwkomers, die willen hun eigen onderneming beginnen hier in Nederland. Ik heb nog steeds heel veel hulp gekregen.

Ahmad
Bij Itzinya heb ik een cursus gevolgd, de Startup Academy. Door de cursus heb ik geleerd hoe ik hier in Nederland een eigen onderneming kan starten. Het is helemaal anders dan in mijn eigen land. Ja, in mijn land, kijk, ik word wakker en ik wil een bedrijf starten dan hopsakee. Maar hier gaat het niet zo.

Heel veel regels, heel veel wet moet je kennen qua vergunning krijgen en marketing. Hoe kan je omgaan met de concurrenten? Zeven collega’s al, in ruim een half jaar tijd

Marjon
Zoveel?

Ahmad
Ja, en nog zijn er mensen die we oproepen als we het druk hebben.

Marjon
Dus er worden genoeg pizza’s verkocht?

Ahmad
Ja, er worden genoeg pizza’s verkocht, maar we verwachten in de toekomst dat we meer pizza’s kunnen verkopen.

Marjon
Het gaat dus goed met de zaak. Er is groei, er is een pand, er is toekomst. Maar er is ook het gemis van thuis, het gemis van Iran. Wat voor gevoel had Ahmed toen hij als vluchteling in Nederland kwam? Angst.

Ahmad
Verdriet. Verdrietig, zeg maar. Ja, ik verlaat mijn land. Veertig jaar leven daar. Mijn gezin, mijn familie.

Ahmad
Dat kun je je voorstellen, denk ik.

Marjon
Had je ook veel heimwee naar Iran?

Ahmad
Ja, nog steeds.

Marjon
Wat mis je het meest?

Ahmad
Het hele land. Mensen, familie, alles. Alles. Mijn werk, mijn vrienden en mijn identiteit.

Marjon
Je identiteit, ja. Ja. Het gesprek staat even stil. Praten over thuis doet pijn, want een deel van zijn familie is nog daar in Iran en hij is in Nederland. Zijn ogen staan donker en verdrietig.

Hij kijkt vanuit zijn eigen restaurant naar buiten. Ik vraag hem voorzichtig of het hebben van een eigen zaak helpt om toch te kunnen integreren hier in Nederland.

Ahmad
Dat geeft mij een goed gevoel. Dat is zelfvertrouwen. Dat kan ik doen. En dat heb ik gedaan. Dat is een heel goed gevoel.

Marjon
Dus het is niet alleen een economische manier om je geld te verdienen. Het doet ook iets voor jezelf. Dat je weer iemand bent. Je hebt weer een zaak. Je hebt weer een nieuw leven.

Ahmad
Ja. En ik kan meedoen in de maatschappij. En ik kan mijn eigen geld verdienen. Uiteindelijk niet meer afhankelijk zijn van de overheid. Dat vind ik heel belangrijk. Nu heb ik mijn eigen zaak en het loopt heel goed.

Ahmad
We maken omzet, maar ik heb nog steeds geen winst. Wij zijn aan het klanten opbouwen. Dat is het eerste jaar.

Marjon
Je hebt geïnvesteerd. Het ziet er hier hartstikke mooi uit. Een nieuwe keuken. Het ademt een en al frisheid. Mooi geschilderd.

Marjon
Dus het is echt een nieuwe zaak. Wanneer denk je dat je echt winst gaat maken?

Ahmad
Dat zal nog even duren. Ik hoop dat het zo snel mogelijk zal gaan.

Marjon
Ahmed weet wat het is om helemaal vanuit het niets een onderneming op te bouwen in een vreemd land, met een vreemde cultuur en een vreemde taal. Aan het einde van ons gesprek vraag ik of hij nog goede adviezen heeft voor andere migrantenondernemers die in Nederland een bedrijf willen opbouwen.

Ahmad
Als je een idee hebt, ga maar achter je idee. Doorzetten. Dat kan je bereiden. Maar luister goed naar ervaring van anderen. Voor gesprek.

Ahmad
Maak een cursus. Kennismaken met regelen. En uiteindelijk zeg ik nog een keer, pak jouw idee. Doorzetten. Dat kan je bereiden.

Gertjan
Migrantondernemers hebben een enorme kracht, omdat ze in dit geval de Iraanse keuken mee kunnen nemen in hun pizzeria.

Marjon
Dit is Gertjan van Laar. Hij richtte twee jaar geleden Itzinya op in Nederland. Zijn droom? Het talent van nieuwkomers tot bloei te laten komen in Nederland. Zelf heeft hij veel connectie met deze doelgroep.

Gertjan
Ik heb zelf een achtergrond als ICT-ondernemer. Ik heb ook zelf in een ander land een bedrijf gehad en daardoor kan ik me wel redelijk vereenzelvigen met wat migranten in Nederland meemaken, hoewel ik natuurlijk zelf geen vluchteling ben geweest. Itzinya s een startup incubator. Wij trainen migrantondernemers om ze te helpen om hun bedrijfsplan scherp te krijgen. Om ze te helpen om dat geschikt te maken voor de Nederlandse situatie.

Gertjan
En we begeleiden ze ook bij de eerste stappen bij het daadwerkelijk starten van hun bedrijf.

Marjon
Migrantondernemers hebben nog een ander voordeel, zegt Gertjan. Ze kunnen iets van hun eigen cultuur meenemen in de Nederlandse markt. Iets van de Iraanse eetcultuur en smaak vind je terug in de pizza’s van Ahmed.

Gertjan
Bij Ahmed zijn ook de pizza’s met de Iraanse recepten en de Syrische recepten… …met dadel en granaatappel en allerlei heerlijke smaken en geuren… …die we in Nederland eigenlijk helemaal niet zo goed kennen, zijn het meest populair. En dat is een kracht die je als migrantondernemer hebt… …die een Nederlandse pizzabakker nooit voor elkaar krijgt.

Marjon
Nu zie je heel wat nieuwkomers in Nederland die allemaal de ambitie hebben om een groot bedrijf te starten. Begeleiden jullie die ook? Wat voor stappen maken die mensen en wat maakt dat mensen slagen?

Gertjan
Belangrijk is dat je een vak kent. Ahmad had een ander vak. Hij had een elektronica winkel en heeft zich om laten scholen tot pizzabakker. Hij heeft daar ook een beroepsopleiding voor gedaan. Dus het is gewoon belangrijk dat je een vak kent.

Gertjan
Of dat je zo’n enorme passie hebt voor iets dat je jezelf dat vak aanleert en eigen maakt. Verder is het met migrantondernemers natuurlijk zo dat zij ten opzichte van mensen die in Nederland geboren zijn een wat kwetsbarere groep vormen. Ze hebben huis en haard letterlijk achtergelaten. Alles wat ze bezitten is in een land van herkomst of is verdwenen. Ze zijn hun leven helemaal opnieuw aan het opstarten en vanuit die kwetsbare situatie gaan ze iets doen wat spannend is, iets wat risico heeft.

Gertjan
Een bedrijf starten heeft veel risico’s. Het kan misgaan, het gaat vaak mis. Wat we met Itzinya proberen is de ondernemers aan te moedigen om zo klein mogelijk te beginnen. Dus in het geval van een restaurant dagen we ondernemers uit om bijvoorbeeld te beginnen met het huren van een goedkope plek of vanuit huis te beginnen, te beginnen met alleen maar bezorgen en pas later die plek te huren op een A-locatie waarbij je ook mensen kunt ontvangen. En dat is eigenlijk tegen de natuur van heel veel ondernemers.

Gertjan
Ondernemers zijn mensen die groot denken, die langer termijn denken… …die niet bang zijn om risico’s te nemen. Maar uiteindelijk zien we dat de mensen die slagen… …zijn toch vaak de mensen die wat kleiner begonnen zijn… …en die echt durven te experimenteren en ook hun ideeën weer durven los te laten.

Gertjan
Als ze merken dat het niet goed werkt, dan durven ze die ideeën los te laten… …en van koers te veranderen.

Marjon
Ondernemers zijn natuurlijk ook wel vaak eigenwijze mensen.

Gertjan
Ja, en het loslaten van je eigen ideeën is misschien wel het allerlastigste voor een ondernemer. Daarom is het ook goed, en dat hoorde ik Ahmed ook zeggen, om mensen om je heen te verzamelen die jou feedback geven. Dat heeft Ahmed ook. Ahmed heeft een groepje ondernemers om zich heen verzameld die regelmatig met hem spreken, die meekijken en ook advies geven. Want als je er echt zelf helemaal in zit, nou ja, je bent zes, zeven dagen in de week aan het werk, dan verlies je soms het grote plaatje.

Gertjan
Dus het is belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die kritisch zijn en feedback kunnen geven.

Marjon
Daarom vindt Itzinya het belangrijk om goed contact te houden als een onderneming wordt opgestart. Er komt heel veel bij kijken. Denk aan wet en regelgeving, een bedrijfsplan, een eventuele lening en nog veel meer.

Gertjan
Wij checken regelmatig in met de ondernemers. Uiteindelijk moeten zij het doen. Dus ook weer niet te regelmatig, want zij zijn degene die het moeten doen. Er zijn ook ondernemers die zich wat intensiever door ons laten begeleiden in de opstartfase. We bieden daar ook diensten voor aan.

Gertjan
Bijvoorbeeld het doen van de boekhouding en administratie. Het doen van online marketingactiviteiten. Die zitten heel dicht aan tegen de training die we eerder hebben gegeven. En zo houden we nauw contact met de ondernemers. De afgelopen twee jaar hebben we zestig ondernemers getraind.

Inmiddels zijn er een stuk of tien ondernemers die daadwerkelijk een bedrijf gestart zijn of echt op het punt staan om dat te doen. Een stuk of twintig ondernemers zeggen tegen mij dat ze binnen een jaar een bedrijf willen gaan starten. We hebben ook een aantal mensen die getraind zijn en dan uiteindelijk een baan vinden die beter bij hen past. Of mensen die toch concluderen dat ondernemerschap niets voor hen is. Nou ja, dat is op zich een hele waardevolle uitkomst.

Liever dat je dat nu ontdekt dan dat je twee jaar lang je tijd en je energie erin hebt gestoken. En we gaan starten in andere plekken in Nederland. Onze droom is dat Itsinia in alle grote steden van Nederland of in alle regio’s actief is. In Rotterdam gaat Itzinya starten, later dit jaar. We zijn in gesprek met iemand in Amsterdam.

Volgend jaar hopelijk in Arnhem, wellicht in Groningen. Dus er zijn allerlei ontwikkelingen in de rest van Nederland.

Marjon
Nu hebben we het over Ahmed uit Iran die een zaak in Nederland is begonnen. Maar wat kunnen Nederlandse ondernemers nou betekenen voor mensen zoals Ahmed en vele andere nieuwkomers die ook ambities en talent hebben?

Gertjan
Wat Nederlandse ondernemers kunnen doen is hun eigen talent, hun eigen kwaliteiten inzetten, hun netwerk inzetten. Mensen die nieuw zijn in Nederland hebben vaak helemaal geen netwerk. Ze kennen iemand die hun taalles heeft gegeven en ze kennen hun buurman, maar daar houdt het wel een beetje op. En als ondernemer heb je gewoon een zakelijk netwerk nodig. Dus Nederlandse ondernemers kunnen hun eigen zakelijke netwerk inzetten om migrantondernemers op weg te helpen.

Gertjan
Dat is super waardevol. Dat kost die ondernemers ook niet veel tijd en levert er wel heel veel plezier op.

Marjon
Wat raakt je nou persoonlijk in zo’n verhaal van Ahmed als je luistert?

Gertjan
Wat ik heel mooi vind is dat Ahmed de kansen die hij ziet, dat hij die ook echt pakt. Hij wilde eerst sociaal werker worden en nu? We zitten hier nu in zijn pizzeria. Dat vind ik mooi, dat hij die kans durft te pakken. Dat hij alles wat hij heeft aan de kant durft te zetten.

Gertjan
Wat ik heel mooi vind is dat hij ondernemer is. Dat zit gewoon in hem. Dat straalt hij in alle kanten uit. En voor hem is ondernemerschap eigenlijk een tool, een middel om zijn plek in Nederland te vinden. Zijn eigen plek te vinden maar ook nog een keer iets terug te geven aan Nederland.

Gertjan
Hij creëert een bedrijf waarmee hij ook weer werkgelegenheid creëert en daar geniet ik enorm van.

Marjon
Nog even terug naar Ahmed. Wat maakt zijn Iraanse pizza’s nou zo lekker?

Ahmad
Ja, als je natuurlijk met liefde, dat is het belangrijkste ingrediënt. Maar, je moet ook leren hoe je een goed deeg kan maken. Hoe je een tijd geeft aan je deeg om langzaam te rijpen, rijzen. Ik probeer geen suiker te voegen, dat is minder gezond. Daarnaast probeer ik deeg te maken met volkorenmeel, dat is meer gezond. Dus zo maak ik mijn pizza.

Marjon
Heb jij zelf een favoriete pizza en waarom is die zo lekker? Beschrijf eens.

Ahmad
Ja, ik heb een favoriete pizza. Kijk, zoals ik heb gezegd, ik heb een paar recepten genomen uit mijn land. Dus hier hebben we een speciale pizza. Een van die speciale pizza heet Tamari. Tamari is de dadel in het Arabische taal. Daar zeggen we tamarini voor dadel. Pizza met dadel? Ja, maar dat vind ik lekker. En gelukkig, veel van die klanten vinden het ook lekker.

Marjon
Hoe ziet die pizza eruit? Dadel zeg je, maar wat zit er nog meer op?

Ahmad
Ja, dat is pizza met dadel en dadelsap. Dat is met tahini en met de sesam. En walnoten en creme fraiche.

Marjon
En hoe ruikt die?

Ahmad
Heerlijk, prachtig is die pizza. Moet je proeven.

Marjon
En wat vinden de klanten er eigenlijk van? Ik zit hier in je winkel en ik zie allerlei mensen komen en gaan. Volgens mij heb je het best wel druk.

Ahmad
Ja, gelukkig. We hebben druk en het loopt goed. We hadden een heel goede start. Dus het meeste recensie van de mensen is goed.

Marjon
Wat onderscheidt jouw pizzeria van een Italiaanse pizza bijvoorbeeld? Wat is specifiek voor Amorosso?

Ahmad
Ja, we proberen om recepten van ons eigen land te pakken en te combineren bij de Italiaanse pizza. Dus we hebben een pizza, die kan je nergens krijgen, alleen bij Amorosso.

Marjon
Dus jij geeft een beetje een Iraanse touch aan je pizza’s?

Ahmad
Ik geef een Iraanse smaak bij mijn pizza.