Itzinya Amersfoort

5 belangrijkste stappen voor het starten van je eigen bedrijf

7 apr 2022

In de Startup Academy van Itzinya leer je jezelf als ondernemer beter kennen en ontwikkel en test je je business model zodat je uiteindelijk een eigen bedrijf kan starten. In dit artikel vertellen we je wat de 5 belangrijkste stappen zijn. Daarnaast geven we je uitleg over dingen die voor jou, als nieuwkomer in Nederland, misschien niet zo logisch zijn.

Welke stappen moet ik nemen om een bedrijf te starten?

Wij hebben de 5 belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet en zullen die hieronder verder toelichten.

  1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  2. Aangiftes doen bij de Belastingdienst
  3. Zakelijke bankrekening openen
  4. Boekhouding starten
  5. Eventuele vergunningen aanvragen

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) is in Nederland de plek waar alle bedrijven zijn geregistreerd. Ook geeft de Kamer van Koophandel je onafhankelijk en betrouwbaar advies over ondernemen. In dit artikel gaan we er vanuit dat je een eenmanszaak gaat starten. In het artikel Eenmanszaak of BV lees je meer over het kiezen van een rechtsvorm voor je bedrijf. Maar in veel gevallen is het een goed idee om een eenmanszaak te kiezen.

Het kost ongeveer €50 om je aan te melden bij de KvK. Ga naar deze pagina van de Kamer van Koophandel en volg de stappen. Je logt eerst in met je DigiD en je beantwoordt daarna in een aantal stappen vragen over je bedrijf. In de laatste stap maak je een afspraak om naar de KvK in jouw buurt te gaan. Tijdens die afspraak neem je met een medewerker van de KvK alle gegevens door, bevestig je je inschrijving en betaal je de inschrijfkosten.

Na afloop van de afspraak bij de KvK is je bedrijf ingeschreven en krijg je een KvK-nummer. Dat is een belangrijk nummer dat je gebruikt om te bewijzen dat je een bedrijf hebt. Let op! Als je op dit moment een uitkering hebt (bijstand of ww), bespreek dan eerst met je contactpersoon bij de gemeente of het UWV wat het gevolg zal zijn als je je inschrijft bij de KvK. Want het kan zijn dat je uitkering wordt gestopt. Doe dit dus altijd in overleg met de gemeente of het UWV. Vaak is het ook mogelijk om een bedrijf te starten terwijl je nog een uitkering hebt. In het artikel Hoe start je een bedrijf als je een uitkering hebt lees je daar meer over.

2. Aangiftes doen bij de Belastingdienst

Nadat je je bedrijf hebt geregistreerd bij de Belastingdienst word je door de KvK aangemeld bij de Belastingdienst. Want, als bedrijf heb je te maken met Omzetbelasting (BTW). BTW is een belasting op jouw omzet. Het is een toeslag die je toevoegt aan het bedrag dat je van je klant vraagt. Jij ontvangt dat BTW-bedrag bij de betaling door jouw klant. Bij bijna alles wat je koopt met je bedrijf betaal je ook BTW.

Iedere drie maanden geef je aan de Belastingdienst door hoeveel BTW je hebt ontvangen en betaal je dat BTW-bedrag aan de Belastingdienst. Je mag dan van het BTW-bedrag dat je hebt ontvangen het BTW-bedrag dat je hebt betaald aftrekken. Als dat negatief is (als je meer hebt betaald dan je hebt ontvangen) dan krijg je de BTW terug van de Belastingdienst. Er is een uitzondering voor (hele) kleine bedrijven waardoor je geen Omzetbelasting hoeft te vragen (en het ook niet kunt aftrekken van je uitgaven). Die regeling heet de Kleine Ondernemersregeling. Meer over deze regeling vind je bij de Belastingdienst.

3. Zakelijke bankrekening openen

Zoals je als privé-persoon een bankrekening hebt, zo heb je ook een bankrekening nodig voor je bedrijf. Het is verstandig om al het geld dat je ontvangt op je bedrijfsbankrekening te ontvangen. En alles wat je betaalt vanaf je bedrijfsbankrekening te betalen. Zo houd je het geld van je bedrijf en het geld van jou als privé-persoon goed gescheiden. Het is het handigste om in je bedrijf niet met contant geld te werken, maar alles te ontvangen en de betalen op en van je bankrekening. Zo heb je altijd bewijs van alle transacties.

Er zijn veel verschillende banken in Nederland waar je een bedrijfsbankrekening kunt aanvragen. Je kunt zelf kiezen welke bank je wilt gebruiken met je bedrijf. De drie grootste banken in Nederland zijn ING, ABN Amro en Rabobank. Door startende ondernemers worden KNAB en Bunq bank vaak gebruikt. Bij Itzinya hebben veel ondernemers goede ervaringen met Bunq bank. Omdat bij Bunq het aanmeldproces snel gaat (meestal binnen 5 minuten) en helemaal via een app op je telefoon gaat. Maar natuurlijk krijg je ook gewoon een bankpas.

4. Boekhouding starten

In de boekhouding of administratie van je bedrijf maak je de facturen die je naar je klanten stuurt en bewaar je alle rekeningen die je zelf hebt betaald. Je kunt daarvoor het beste online boekhoudsoftware gebruiken. Je betaalt meestal een klein bedrag per maand om zo’n programma te kunnen gebruiken en dat is het waard.

Als je net met je bedrijf begint dan is het belangrijk dat je zelf goed begrijpt hoe alle geldstromen in je bedrijf lopen. Na een tijdje is het vaak verstandig om een administratiekantoor of boekhouder te vinden die regelmatig met je meekijkt of alles wat je doet klopt, aan het einde van het jaar een jaarrekening maakt en de aangifte van de inkomstenbelasting voor je doet. Startende ondernemers kiezen vaak voor Moneybird, Moneymonk of Jortt. Dat zijn programma’s die voor ondernemers makkelijk te gebruiken zijn en niet al te duur zijn. Bij Itzinya hebben we goede ervaringen met Jortt, omdat in dat programma veel dingen automatisch worden gedaan voor je.

5. Eventuele vergunningen aanvragen

Soms is er een vergunning nodig voor je bedrijf. Bijvoorbeeld als je een restaurant gaat openen. Je moet dan bij de gemeente een Exploitatievergunning aanvragen. We raden je aan om op de speciale pagina van de Kamer van Koophandel over vergunningen te kijken om erachter te komen of dit op jouw bedrijf van toepassing is.